Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ:Τρυγόνα περιοχής Ματσούκας.


Τρυγόνα περιοχής Ματσούκας.

Πολυαγαπημένη για την ζωντάνια της Τρυγόνα η τρυγόνα από την περιοχή της Ματσούκας στην Τραπεζούντα. Κι ως χορός μα κι ως τραγούδι ξεσηκώνει και δίνει χρώμα στο Ποντιακό γλέντι.

Τρυγόνα στο τραγούδι θεωρείται η αγαπημένη κόρη των γονιών της και πρόκειται για σαφές δάνειο από τα γνωστά μας πουλιά τρυγόνια που ζουν αγαπημένα και φροντίζουν με εγκαρτέρηση τα παιδιά τους.

Ο νέος, εκεί που τον τόπο λούζει ο ήλιος, αντικρύζει μιαν όμορφη κοπέλα κι αναρωτιέται ποιανού κόρη είναι και για ποιον άραγε θα ναι το τυχερό του να την έχει.
Την αντικρύζει και στο φως του φεγγαριού και την παρομοιάζει με μάγισσα που μπροστά στη θέα της την ώρα που φυλάει τα ζώα της τα λουλούδια μαραίνονται.
Σαν την βλέπει να πλέκει τις κάλτσες της, ο νέος την προτρέπει να πάει κοντά του. Αυτή του υπενθυμίζει πως ο πατέρας της είναι μαζί της και χαμηλόφωνα πρέπει να γίνει η κουβέντα τους.
Πολλά δεν θέλει ο νέος κι αφήνεται να παρασυρθεί από τη γοητεία της νεαρής Ποντιοπούλας κι έτσι με θέρμη κλείνει το τραγούδι του περιγράφοντας την ομορφιά της αγαπημένης του:
"Στα αυτιά της φορά σκουλαρίκια και στο χέρι δαχτυλίδι κι όταν το βλέμμα της γλυκαίνει, ένα βράδυ χωρά μέσα σε χίλια χρόνια".






Ακεί πέραν ήλιος έν', η τρυγόνα τίνος έν';
γιά τ' εμόν έν', γιά τ' εσόν, ας τερούμε τίνος έν'.

Ακεί πέραν φέγγος έν', η τρυγόνα τίνος έν',
μάισσα έν' κι ωριάζ' τα ζα και μαραίνταν τα δεντρά.

Ακεί πέραν έστεκεν, την κάλτσαν ατ'ς έπλεκεν,
Είπα 'τεναν έλα αδά,( ο πατέρα μ εν αδά ) το λαλόπο μ' χαμελά.

Σκουλαρίκ' φορεί 'ς σ' ωτίν, και 'ς σα χέρια δαχτυλίδ',
μ' έναν τέρεμαν γλυκίν χίλια χρόνια η βραδή.

Οι στίχοι είναι από τη serra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου